Kleur bekennen

Jezelf zijn tussen anderen, dat geeft een vrij gevoel. En als iedereen dat doet, maakt dat de wereld kleurrijk. Een kleurrijk geheel.

Durf jouw kleur te bekennen, jouw plek in te nemen in het geheel. Durf te laten zien wie jij bent, wat jij vindt, wat jouw behoeften zijn en wat er in jouw hart leeft.

Weet je nog niet goed wat jouw kleur is? Wat jij vindt of wat jouw behoeften zijn? Dan is het onderzoeken daarvan jouw tijd en aandacht waard.

Hieronder deel ik een aantal tips met je, over het ontdekken en leren uiten van jouw kleur.

 • Weet hoe het met jezelf gaat.
  Sta regelmatig even stil bij hoe jij je voelt. Hoe was jouw dag? Welke gevoelens gaan er door je heen? Probeer echt jouw lichaam te voelen. Houd een dagboekje bij, of gebruik wachtmomenten of pauzes op het werk om dit bij jezelf na te gaan.
 • Leer jouw grenzen kennen.
  Wat zijn situaties waarin er over jouw grenzen wordt heengedruisd? En hoe komt dat? Hoe voel jij je als jouw grenzen niet worden gerespecteerd, door jezelf of anderen? Noteer dit ook in een dagboekje, misschien herken je patronen en kun je die doorbreken.
 • Oefen met het aangeven van grenzen.
  Dit kan spannend zijn, maar begin klein. En probeer eens een grens aan te geven zonder dat jij je daarvoor verantwoordt. Spreek vanuit jezelf zonder over de ander te oordelen, dan kun je op een neutrale manier een grens aangeven. Dus zeg ‘ik heb geen ruimte’ of ‘nee dankje ik kies voor een andere richting’.
 • Ontdek wat jou voedt.
  Welke bezigheden of situaties geven jou energie? Wanneer voel jij je echt op je gemak, en welke dingen zijn typisch jij? Ook leuk om te noteren in een dagboek. Soms kunnen opgeschreven ervaringen iets helderder maken als je het terugleest. Wees ook niet bang voor creativiteit; teken, kleur of knutsel, en bekijk jouw werk nog eens terug.

Hoe beter jij jouw eigen kleur leert kennen, hoe makkelijker het wordt dit ook te uiten.