Spiegels

Soms is het makkelijker om je eigen problemen bij anderen te zien dan bij jezelf. Je ergert je dan groen en geel aan mensen die dingen op een bepaalde manier doen, en wind je hier verschrikkelijk over op.

Wat zich in jezelf afspeelt wat aandacht nodig heeft, valt je meestal eerst op bij anderen. En naast dat het je opvalt, erger je je er flink aan of ben je er heimelijk jaloers op. Dat komt omdat je de energie onbewust bij de ander herkent, de ander is voor jou een spiegel.

Het mooie aan dit spiegel effect is dat het je bewust kan maken van wat er in jezelf aandacht nodig heeft. En kun je ergernis op een nuttige manier inzetten en juist gebruiken om jezelf te ontwikkelen, en zelf de regie te nemen. De ander, met zijn spiegels bewijst je dan een dienst!

🌿Hieronder een korte oefening:

Schrijf eerlijk en heel oordelend op wat je vindt van iemand waar je je groen en geel aan ergert of waar je vreselijk jaloers op bent. Hou je niet in, wees duidelijk over je ergernis en wat je er zo irritant aan vindt.

Verander vervolgens in dit verhaal alle hij/zij’s in ik. En lees dit door. Raakt het jou ergens? Wat doe jij zelf, of wat doe jij juist te weinig, wat die ander jou spiegelt? Zie je het? Lach om jezelf, neem het luchtig op en neem het mee in je persoonlijke ontwikkelingsplan.

🌿Een voorbeeld:

Piet is altijd maar aan het praten in gezelschap, zo irritant. Hij heeft altijd het hoogste woord, geeft anderen geen ruimte om iets te zeggen. Altijd trekt hij alle aandacht naar zich toe.

Ik draai het om, Piet/jij wordt ik: ik ben altijd aan het praten in gezelschap. Ik heb altijd het hoogste woord, ik geef anderen geen ruimte om iets te zeggen. Ik trek alle aandacht naar mij toe.

Dat herken ik nog niet. Ga dan dingen omdraaien. Ik ben nooit aan het praten in gezelschap, ik heb altijd het laagste woord, ik geef anderen alle ruimte om te praten. Ik duw alle aandacht van mij weg.

He, hier herken ik wat. Ben ik jaloers op Piet? Zou ik eigenlijk ook wel meer willen zeggen in gezelschap? Wat gebeurt er als ik hier een persoonlijk leerdoel van maak? Ik wil meer gaan zeggen in gezelschap. Vervolgens ga ik dit uitproberen in de praktijk. In plaats van me groen en geel te ergeren aan Piet, ga ik zelf iets vertellen over mijn nieuwste bakproject. En wat blijkt? Er wordt geluisterd, een paar mensen vinden het leuk en ik voel me gezien en gehoord.

Zo’n veelpraat als Piet zal ik nooit worden, maar ook ik wil mij laten horen als ik iets te vertellen heb. Ik kan daarna glimlachend kijken naar Piet, die geanimeerd zijn zoveelste verhaal vertelt.

Spiegels, een heel leuke manier om met je ergernissen om te gaan als je je persoonlijk wilt ontwikkelen! Een leuk boek hierover is Handboek Spiegelogie van Willem de Ridder. Praktisch en humoristisch.

Zit je echter helemaal in de knoop, kun je hier echt niet om lachen bij jezelf, en word je alleen maar verdrietig en bang, zoek dan hulp. Dan heb je wat meer nodig om je weer fijn en goed te voelen. Wil je meer weten over dit onderwerp of zoek je hulp, neemt gerust contact op.

🌿 06 27 425 704
🌿 contact@praktijk-dichtbij.nl

Omgaan met moeilijke gevoelens

Je voelt een druk op je borst, je ademhaling zit hoog en de angst giert door je lijf. Je probeert rustig door te ademen, terwijl je je hand op je buik legt, en je luistert naar mijn rustige stem. De angst neemt af, de druk op je borst ook en langzaam word je kalmer. Je blijft op een rustige ademhaling focussen en voelt je lijf kalmeren. Terwijl je tot rust komt, stromen er ineens tranen van verdriet. Weer help ik je kalm te blijven en door te ademen, het is okė. Je komt tot rust in jezelf, voelt je moe maar ook opgelucht en een beetje leeg.

Leren omgaan met moeilijke gevoelens, aanwezig blijven zonder het te onderdrukken of er van weg te rennen, is éen van de belangrijkste onderdelen van mijn behandelingen. En heel belangrijk voor jou om te groeien, helen en weer vooruit te kunnen op jouw pad.

Heb je hulp nodig? Ik ben psycholoog, werk lichaamsgericht en kijk met zachte ogen naar jou als geheel. Je kunt met vragen altijd contact opnemen.

deze maand eerste gesprek 50% korting

🌿 06 27 425 704
🌿 contact@praktijk-dichtbij.nl

Hoop en vertrouwen

Soms is het zo donker, of krap, of somber, dat het moeilijk is te geloven dat het ooit weer beter wordt. Weet dat het zin heeft om hoop & vertrouwen in betere tijden te hebben. Hoop & vertrouwen komen uit een bron van liefde.

Heb je het moeilijk? Leef per dag(deel), zet de ene voet voor de andere en blijf vertrouwen op een betere toekomst. Probeer te werken aan jezelf door gevoelens te verwerken, nare gedachten om te buigen en je te verbinden met lieve mensen en mooie dingen.

En schroom niet hulp te vragen of te zoeken. Je bent het waard!

Het lichaam – een ingang tot verwerken

Ik werk in mijn praktijk lichaamsgericht. Dat wil zeggen dat ik tijdens de behandeling altijd het gevoel en de beleving in het lichaam een rol laat spelen.

Dit kan door:

  • meditatie
  • focussen: de aandacht leggen op een bepaald gevoel
  • zachte aanrakingen op de behandeltafel

Voor iedereen is er een manier te vinden die past. Werken met het lichaam zorgt ervoor dat je bij de kern van een probleem aankomt, en van daaruit kunt beginnen met helen.

🌿 06 – 27 425 704
🌿 contact@praktijk-dichtbij.nl

Foto: Jon Foreman: Sculpt The World

De invloed van gedachten

“ik ben niet goed genoeg” “wat ik zeg is niet belangrijk”

“alles moet perfect, ik mag geen fouten maken” “als anderen mij maar aardig vinden”

Gedachten kunnen een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Maar wist je dat gedachten vaak helemaal niet waar zijn? Helemaal de gedachten niet die steeds terugkeren en je belemmeren en remmen? Ze zijn een overblijfsel uit de tijd dat je kind was en afhankelijk van anderen.

Nu je volwassen bent kun je zelf de regie nemen over wat je denkt. Vraag je eens af: wat denk ik? En hoe voel ik mij daardoor? Hoe zou ik mij willen voelen? En wat moet ik daarvoor denken?

Vorm je gedachten vanuit een bron van wijsheid, liefde en gezond verstand. Daar knap je van op, en geeft meer ruimte om te leven, nieuwe dingen te bedenken en te genieten van wat je doet.

“ik draag op mijn manier bij aan een kleurrijke en levende wereld”

“ik ben waardevol, net als alle anderen”

“fouten maken mag, dat hoort bij het leven, ik leer er weer van”

“als ik mezelf aardig vind, en daar naar handel, kom ik vanzelf mensen tegen die dat ook vinden”

Heb je hier hulp bij nodig? Binnen de richtlijnen van het RIVM is een afspraak in mijn praktijk nog prima mogelijk. Ook een consult via email of beeldbellen is mogelijk! Een doorverwijzing van de huisarts is niet nodig, en er is geen wachtlijst.

🌿 06 27 425 704
🌿 contact@praktijk-dichtbij.nl

Kerst en nieuwjaarswens

Voor deze kerstperiode heb ik uit het mooie kaartenset “Fluisteringen van de natuur” een kaart getrokken.

🌿Sprong van Vertrouwen 🌿

“Zie deze periode als een kans om iets moois te creëren. Je zit in een overgangsperiode waar je op jezelf en je intuïtie en kennis moet vertrouwen, en de sprong moet wagen. Je zult niet falen – je hebt een net van veiligheid en ondersteuning om je heen. Je komt over je angst heen en ontdekt dat er aan de horizon een mooi einde in zicht is. Deze sprong van vertrouwen is het beste wat je op dit moment kunt doen. Als je een fout maakt, kun je opnieuw proberen en leren van wat er de eerste keer niet werkte. Alle tekenen wijzen erop dat wanneer je vertrouwen hebt je zult slagen. Ga met opgeheven hoofd het onbekende tegemoet. Zelfs al mocht je uiteindelijk vallen, dit ene moment vlieg je!”

⭐️ warme en gezellige dagen toegewenst ⭐️

Marloes van Praktijk Dichtbij

Liefdevol met jezelf omgaan

Het leven gaat niet altijd over rozen. Toch is er één constante factor in aanwezig en dat ben jijzelf. Hoe liefdevoller jij met jezelf om kunt gaan, hoe beter je kunt dealen met de golven van het leven, en hoe meer vertrouwen je kunt hebben in jouw wensen en doelen.

Behandel jezelf, je gevoelens en je leven met liefde, dát is waar je invloed op hebt. Je kunt dan jezelf, maar ook anderen het beste geven dat je hebt.

Probeer hetgeen waar je geen invloed op hebt, los te laten. Focus je op hetgeen waar je wél invloed op hebt, en wat belangrijk is voor jou en jouw naasten.

Een paar tips voor deze tijd:
🙈 kijk niet continue naar het nieuws. Beperk je tot het nodige.
☕ vind houvast in het dagelijkse kleine. Kopje koffie drinken, de was doen, blokje om, gezellig maken in huis.
🥰 bel geliefden/naasten op. Wist je dat je met whatsapp en facebook ook kunt beeldbellen?
🌴mediteer en gebruik je fantasie. Beeld je in dat je op een plek bent waar jij je ontspannen en vrij voelt. Laat dit gevoel door je lijf heen stromen.
🌷houd vertrouwen in een mooie en liefdevolle toekomst, en voed dit door erover te dagdromen/tekenen/schrijven.
❤ en kijk vooral naar wat er nu al liefdevol en mooi ís.

Vind jij het moeilijk om lief te zijn voor jezelf? Teveel storm aan je binnenkant en wil je hulp?

🌿 06 27 425 704
🌿 contact@praktijk-dichtbij.nl

Kind van moeder aarde

Een terugkerende oefening in mijn praktijk is je verbinden met de aarde, de kern van moeder aarde.

Want naast dat je een zus, broer, dochter, zoon, vriend of vriendin, partner, ouder of werknemer bent, ben je ook een bewoner van deze aarde.

Een welkom wezen op deze mooie planeet.

Je bewust verbinden met dit standpunt helpt om jouw leven en verbindingen met een afstand te bekijken, en te voelen wat belangrijk is voor jóu, los van al je rollen.

Je voelt beter wat voor jou als mens een drijfveer is en waar jij met jouw unieke kwaliteiten naartoe wilt. Én wat belangrijk is voor jou om dit op een gezonde manier te bereiken.

En dat je hierin gedragen wordt door een grote moederlijke planeet, die levend is van binnen naar buiten. En voor wie iedereen gelijk en even waardevol is.

Nieuwsgierig?

🌿 06 27 425 704
🌿 contact@praktijk-dichtbij.nl

Wijs niet naar de ander, kijk naar jezelf, dat maakt vrij.

Moeilijke gevoelens kunnen ontstaan door situaties met andere mensen. Je kunt daardoor in woede en verwijt belanden, en je veel bezig houden met beschuldigen van anderen.

Hoewel het heel naar is, los je hier echter niks mee op. Veel meer vrijheid en regie over je eigen gevoels- en belevingswereld heb je, als je aan de slag gaat met dat wat die ander bij jóu aanraakt.

Hou het bij jezelf. Wat maakt de ander bij je los? Wat is precies de boosheid of het verdriet bij jou, wat is het waar jij persoonlijk in wordt geraakt?

Neem dit serieus, verwerk dit, en geef het een plek. En kies vervolgens vanuit eigenwaarde hoe je met de situatie om wilt gaan. Soms moet je iets loslaten, jezelf uitspreken of een grens aangeven. En soms doe je niks.

Dit heet vergeven. Je ver-geeft de situatie of de persoon, omdat je bij jezelf hebt verwerkt wat het met je deed.

Aandacht geven aan wat je wilt

Sta jij wel eens stil bij wat je graag wilt?

En dan bedoel ik,

  • in wat voor situaties jij graag zou willen zijn in de toekomst?
  • Wat je graag om je heen zou willen hebben?
  • Hoe je je zou willen voelen?

Het is heel gezond om een gelukkige focus op de toekomst te hebben en aandacht te besteden aan hoe jij het graag zou willen. Dit kun je doen door:

🌹 het maken van een moodbord; knip plaatjes, afbeeldingen of woorden uit die passen bij jouw gewenste toekomstbeeld, maak er een mooie collage van en hang die op.
💚 schrijf in jouw dagboek over je gewenste toekomstbeeld en wees zo gedetailleerd mogelijk. Hoe voel je je dan? Wat doe je? Wat is er in je leven? En wat niet meer? Waar geef je je aandacht aan?
🤩 sluit je ogen en reis in je verbeelding af naar je gewenste toekomstbeeld. Wees er zo gedetailleerd mogelijk, en neem waar hoe je je voelt, waar je bent, wat je doet en met wie je bent.

Door hier mee bezig te zijn, zet je als het ware voor jezelf een energetisch pad uit naar je gewenste doel. Hiermee trek jij ook ideeën, mensen en situaties aan die jou helpen bij je doel aan te komen.

Hulp nodig?

🌿 06 -27425704
🌿 contact@praktijk-dichtbij.nl