Oefening; de boom

De Boom; een oefening bij angst, spanning en stress.

Als je last hebt van angst, spanning en stress, kan het helpen je te verbinden met de kalme, niet oordelende energie van de natuur. Daarover gaat deze oefening, die je gewoon thuis kunt doen.

Plan wat tijd in voor jezelf en zorg dat je niet gestoord kunt worden; zet je telefoon, de radio of de televisie uit. Ga rustig zitten of liggen, op een manier dat jij kunt ontspannen. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Probeer je bewust te worden van wat je voelt in je lichaam, en laat dat er zijn. Probeer rustig te blijven ademen terwijl je een tijdje het gevoel in je lichaam observeert. Kun je voelen waar de spanning het ergste is? En waar je lichaam het minst gespannen voelt?

Probeer ondanks de spanning in jouw lichaam even de regie te nemen over jouw aandacht om deze oefening te doen.

Stel jezelf een mooie grote sterke boom voor. Neem even de tijd om dit echt voor je te zien. Probeer je voor te stellen hoe de bast voelt. Hoe de stam en de bladeren ruiken. En wat je hoort als de wind zacht door de bladeren ruist.
Vraag dan de boom om toestemming om even helemaal te worden opgenomen. Stel je voor dat jij helemaal opgaat in de boom. Hoe jouw voeten opgaan in de wortels van de boom, jouw lichaam rechtop rust in de stam van de boom en jouw armen en haren opgaan in de takken en de bladeren van de boom.

Probeer waar te nemen wat er in jouw lichaam gebeurt. Kun je voelen wat de kalme energie van de boom met jouw lichaam doet? Blijf zolang in de boom als lukt. Stap dan denkbeeldig weer uit de boom, bedank de boom en keer rustig weer terug naar het hier en nu. Haal nog een paar keer diep adem en open je ogen.

Dit soort oefeningen brengen geen instant oplossing maar zijn een investering voor de lange termijn. Ookal voel je het niet meteen, je ondersteunt het helend vermogen van je lichaam, en helpt het te dealen met dat wat er is. Bovendien kun je van de boom leren om vanuit je eigen kalmte te aanschouwen wat er in je lijf en hoofd gebeurt. Een natuurlijke les in Mindfulness.