Spiegels

Soms is het makkelijker om je eigen problemen bij anderen te zien dan bij jezelf. Je ergert je dan groen en geel aan mensen die dingen op een bepaalde manier doen, en wind je hier verschrikkelijk over op.

Wat zich in jezelf afspeelt wat aandacht nodig heeft, valt je meestal eerst op bij anderen. En naast dat het je opvalt, erger je je er flink aan of ben je er heimelijk jaloers op. Dat komt omdat je de energie onbewust bij de ander herkent, de ander is voor jou een spiegel.

Het mooie aan dit spiegel effect is dat het je bewust kan maken van wat er in jezelf aandacht nodig heeft. En kun je ergernis op een nuttige manier inzetten en juist gebruiken om jezelf te ontwikkelen, en zelf de regie te nemen. De ander, met zijn spiegels bewijst je dan een dienst!

🌿Hieronder een korte oefening:

Schrijf eerlijk en heel oordelend op wat je vindt van iemand waar je je groen en geel aan ergert of waar je vreselijk jaloers op bent. Hou je niet in, wees duidelijk over je ergernis en wat je er zo irritant aan vindt.

Verander vervolgens in dit verhaal alle hij/zij’s in ik. En lees dit door. Raakt het jou ergens? Wat doe jij zelf, of wat doe jij juist te weinig, wat die ander jou spiegelt? Zie je het? Lach om jezelf, neem het luchtig op en neem het mee in je persoonlijke ontwikkelingsplan.

🌿Een voorbeeld:

Piet is altijd maar aan het praten in gezelschap, zo irritant. Hij heeft altijd het hoogste woord, geeft anderen geen ruimte om iets te zeggen. Altijd trekt hij alle aandacht naar zich toe.

Ik draai het om, Piet/jij wordt ik: ik ben altijd aan het praten in gezelschap. Ik heb altijd het hoogste woord, ik geef anderen geen ruimte om iets te zeggen. Ik trek alle aandacht naar mij toe.

Dat herken ik nog niet. Ga dan dingen omdraaien. Ik ben nooit aan het praten in gezelschap, ik heb altijd het laagste woord, ik geef anderen alle ruimte om te praten. Ik duw alle aandacht van mij weg.

He, hier herken ik wat. Ben ik jaloers op Piet? Zou ik eigenlijk ook wel meer willen zeggen in gezelschap? Wat gebeurt er als ik hier een persoonlijk leerdoel van maak? Ik wil meer gaan zeggen in gezelschap. Vervolgens ga ik dit uitproberen in de praktijk. In plaats van me groen en geel te ergeren aan Piet, ga ik zelf iets vertellen over mijn nieuwste bakproject. En wat blijkt? Er wordt geluisterd, een paar mensen vinden het leuk en ik voel me gezien en gehoord.

Zo’n veelpraat als Piet zal ik nooit worden, maar ook ik wil mij laten horen als ik iets te vertellen heb. Ik kan daarna glimlachend kijken naar Piet, die geanimeerd zijn zoveelste verhaal vertelt.

Spiegels, een heel leuke manier om met je ergernissen om te gaan als je je persoonlijk wilt ontwikkelen! Een leuk boek hierover is Handboek Spiegelogie van Willem de Ridder. Praktisch en humoristisch.

Zit je echter helemaal in de knoop, kun je hier echt niet om lachen bij jezelf, en word je alleen maar verdrietig en bang, zoek dan hulp. Dan heb je wat meer nodig om je weer fijn en goed te voelen. Wil je meer weten over dit onderwerp of zoek je hulp, neemt gerust contact op.

🌿 06 27 425 704
🌿 contact@praktijk-dichtbij.nl