Trauma en je lichaam 🌿

Ik ben mij steeds meer aan het verdiepen in wat trauma, of overmatig stressvolle ervaringen, doen met je lichaam.

Trauma kan heel fysiek aanwezig zijn in je lijf. Het kan ervoor zorgen dat je op dingen reageert in het hier en nu, alsof het toen was, alsof er gevaar is, dreiging.

Als je iets hebt meegemaakt wat too much was, of iets dat veel te lang onprettig was, en je kon niet ontsnappen, dan kan een trauma-reactie zich vastzetten in je lichaam. Als het ware staat je lichaam dan voortdurend ingesteld op dreiging, ook als dat er in het hier en nu niet meer is.

Als je merkt dat je vaak angstig of paniekerig bent, je hartslag is verhoogd en je spieren staan aangespannen alsof er gevlucht moet worden, kan er een trauma aan ten grondslag liggen. Dit kan ook het geval zijn als je je juist apathisch voelt, lusteloos, en geen verbinding voelt met je omgeving. Dit zijn biologisch overlevingsreacties van je zenuwstelsel, die je niet bewust in gang zet, maar die te gevoelig staan ingesteld ten gevolge van trauma/overwelmende ervaringen.

Het goede nieuws is, dat je hiervan kunt genezen. Je kunt het oude niet ongedaan maken, maar je kunt wel nieuwe manieren leren om met triggerende situaties om te gaan. Waardoor er nieuwe, gezondere verbindingen in de hersenen ontstaan, en jouw innerlijke alarmsysteem niet meer continue afgaat.

In mijn praktijk kijk ik steeds meer door deze (trauma-sensitieve) bril, en werk ik met zelfcompassie en lichaamsbewustwording om mensen hiermee te helpen.

Neem gerust contact op, voor vragen of een afspraak in mijn praktijk als dit je aanspreekt.

🌿 06 27 425 704
🌿 contact@praktijk-dichtbij.nl

Foto: FB pagina Mooiste foto van Nederland / Roos Bruijns

Praktijk Dichtbij
Average rating:  
 0 reviews