Gedachtenpatronen die steeds terug keren en niet (meer) helpen

Tijdens ons opgroeien leren we patronen aan om met moeilijke dingen om te gaan. Vaak heeft dat te maken met vermijden, wegdrukken, afleiden etc. Dit omdat we in kwetsbare situaties terecht zijn gekomen, waar we geen andere mogelijkheid hadden.

Op latere leeftijd gaat dit in de weg zitten. En laat dit zich zien door strenge gedachten, regels, moetens, mag niet-ens, als-dan etc. Ons hoofd wil ten alle tijden voorkomen dat er spannende of moeilijke dingen gebeuren, ook in ons gevoel.

Daarom gaan we binnen Acceptatie en Commitment Therapie, rustig kijken wat voor soort gedachten dit zijn, wat de lading is die er achter zit (waar zijn ze ooit nuttig geweest?), en halen we de kracht eruit. Ze gaan niet weg, maar we leren ze kennen als “wat ons hoofd doet”.

We kijken wat het op lange termijn oplevert, om deze gedachten te gehoorzamen. En wat het je kost. Nieuwsgierig gaan we op zoek naar nieuwe manieren van gedrag en omgaan met deze gedachten, die juist bijdragen aan waar je naartoe wilt.

Jouw strenge gedachten zullen het niets vinden, deze Acceptatie en Commitment Therapie. Maar denk jij daar anders over? Neem gerust eens contact op!

🌿06 27 425 704
🌿contact@praktijk-dichtbij.nl

Afbeelding door Louise Gardner