Gezonde leefgewoonten, een basis om te helen.

Als je psychisch niet goed in je vel zit, en je wilt hiervan herstellen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je herstel te ondersteunen. Je creëert hiermee een veilige en gezonde basis in je leven waarop je kunt leunen terwijl je herstelt.

🌿 Regelmaat en voorspelbaarheid

Regelmaat en voorspelbaarheid kalmeert je systeem. Je geeft aan je lichaam en hersenen het signaal af dat het veilig is. Je primitieve (instinctieve) hersenen kalmeren en je lichaam kan herstellen. Eet, slaap, beweeg en rust regelmatig en op vaste tijden.

🌿 Gezonde voeding

Overdrijf niet, zorg voor een combinatie van lekker, vertrouwd en gezond. Je hoeft de extremen niet op te zoeken, maak een liefdevol en gezond dieet voor jezelf. Stop er vooral liefde (aandacht) in.

🌿 Natuur en beweging

Natuur en beweging activeren het zelfhelend vermogen van je lichaam. Zorg dat je regelmatig de natuur in gaat en lekker beweegt.

🌿 Rust

Zorg voor voldoende rust en slaap. Je lichaam heeft dit nodig om te herstellen en indrukken te verwerken. Maak een goede nacht, en doe als je dat wilt een middagdutje.

🌿 Lange termijn versus korte termijn

Denk op de lange termijn, niet in snel resultaat. Je zult je niet meteen beter voelen. Maar je kunt je wel goed voelen over het feit dat je de goede dingen doet om je lichaam en geest te helpen herstellen.

🌿 Je hoofd en gedachten

Als je hoofd een warboel is, probeer dat even te laten. Ook je koppie heeft tijd nodig om te herstellen. Heb je een steeds terugkerend patroon van niet helpende gedachten? Bespreek dat met je psycholoog, samen kunnen we de gedachten neutraal maken.

🌿 Mild

Wees mild voor jezelf. Je kunt niet al je tijd ‘gezond en gepland’ invullen. Wees daarin niet perfectionistisch, doe wat je kunt dat is goed genoeg. En gaat het een dag heel naar? Probeer rustig te gaan slapen, sluit de dag af en probeer er de nieuwe dag weer wat van te maken.

🌿 Probeer eens een meditatie

Hier vind je een geleide meditatie.